לצפייה במכתב שנשלח: מכתבים לבריאות 24 לינואר 2016.
הדף "אמ;לק מדע" בפייסבוק מפרסם פוסטים המסבירים מחקרים מדעיים בקיצור ובשפה פשוטה כדי להפוך אותם לנגישים יותר לקוראים. בשבוע שעבר פרסם הדף תקציר של מחקר הרלוונטי במיוחד לפרויקט שלנו, לפיו כשליש מהרופאים המומחים סובלים מדיכאון בשל תנאי העבודה המפרכים. אנו מפרסמים כאן את התקציר בהרשאת מנהלי הדף, שפונים – כמונו – אל שר הבריאות בבקשה שישנה את תנאי העבודה של רופאים צעירים:
"מחקר ענק מצא שבין 20% ל-45% מהמתמחים, עמוד השדרה והידיים של בתי החולים, סובלים מדיכאון. תופעה זו מתגברת לאורך שנות ההתמחות.
פחות אמ;לקי –
המתמחים הם אותם רופאים "צעירים" (בין שנה ל-7-8 שנים בעולם הרפואה, כתלות בסוג ההתמחות) שאותם אתם פוגשים בבתי חולים באירועים מבאסים.
המחקר הוא מטא-אנליזה, סקר 54 מאמרים מ-30 השנים האחרונות וכלל בסה"כ כ-18 אלף רופאים.
נמצא שאחוז הדיכאון בין המתמחים הוא מאוד גבוה ושהדיכאון רק מחריף לאורך שנות ההתמחות.
הדבר צריך להדאיג את כולם כי רופא מדוכא נותן טיפול פחות טוב, שלא לדבר על הנזק הבריאותי ארוך הטווח לרופא עצמו (מה שאולי פחות מעניין את הציבור).
המחקר לא בדק רופאים בישראל אבל יש להניח שבמדינתנו, בה הרופאים עובדים יותר שעות ברצף מאשר המקובל בעולם המערבי ובתנאים לא קלים, המצב לא שונה ואולי אף גרוע יותר.
על כל מקרה, המחקר עצמו לא מציין את הסיבות לדיכאון, אבל קל להעלות השערות.
אז מה אתם יכולים לעשות?
אם אתם שר הבריאות, אתם יכולים להפחית את אורך התורנויות מ-26 שעות ברצף להרבה-הרבה פחות (זה עובד בשאר העולם).
אם אתם מטופלים, פשוט נסו להיות נחמדים לרופא הצעיר שלכם (סבלנות, חיוכים ופיצות!). אם לא בשביל לעזור לו לעבור את היום אז בשביל לעזור לכם לקבל טיפול טוב יותר.
המאמר פורסם ב-Journal of American Medical Association.
למאמר המקורי –
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2474424."