נדרשים להמתין שנתיים-שלוש לפני שיימצא להם מקום להתמחות

לצפייה במכתב שנשלח: מכתבים לבריאות 28 ליוני 2016.

בחודש שעבר פורסם בעיתון "הארץ"  כי משרד הבריאות החליט לקצץ משמעותית את מימון מלגות ההתמחות בפסיכולוגיה. ההשלכה היא בדיוק מה שארגון "בנפשנו" מזהיר מפניו כבר חודשים רבים – פגיעה חמורה בזמינות ובאיכות הטיפול לאנשים שמתמודדים עם בעיות נפשיות. ההחלטה נכנסה לתוקף בחודש זה:

"קופת חולים כללית תפסיק לקלוט מתמחים בפסיכולוגיה קלינית החל מהחודש הבא – זאת על רקע החלטת משרד הבריאות להפסיק לממן באופן מלא את מלגות המתמחים. בחודש האחרון הפסיקו בקופה לראיין מתמחים חדשים בפסיכולוגיה קלינית. כללית, היחידה מבין ארבע הקופות שמכשירה כיום מתמחים, מחזיקה ב-130 תקני התמחות – כשליש ממערך הכשרת המתמחים בישראל. בעקבות ההחלטה יתר קופות החולים הקפיאו תוכניות חדשות להכשרת מתמחים.

בינואר השנה דיווח 'הארץ' כי משרד הבריאות החליט לצמצם בשני שליש את מימון מלגות ההתמחות בפסיכולוגיה קלינית, שמהווה חלק הכרחי מהתהליך ההכשרה. המהלך שיצא לדרכו בסוף 2015 עורר התנגדות חריפה הן מצד קופות החולים והן מצד מרפאות בריאות הנפש שבבעלות המדינה, שחויבו גם הן לממן באופן עצמאי את הכשרת המתמחים.

עד כה מימן המשרד מלגה מלאה בגובה 64 אלף שקלים לכל מתמחה. החל מיוני צפוי מימון המלגה לצנוח ל-18 אלף שקלים, כשהציפייה היא שקופות החולים ותחנות בריאות הנפש הממשלתיות יישאו בשאר העלות. בכללית הודיעו כבר בתחילת השנה כי אין בכוונת הקופה לממן את הכשרת המתמחים בפסיכולוגיה קלינית. גורמים בקופה אמרו אז שהכשרת מתמחים במסגרות השונות של הקופה היא מחווה של רצון טוב וכי הקופה מעדיפה להשקיע כ-6.5 מיליון שקל הנדרשים להכשרה בהעסקה אנשי מקצוע מוסמכים ומנוסים שיוכלו לתת מענה למטופלים רבים יותר.

 

הדיונים שנערכו בנושא בין המשרד לבין הקופה לא נשאו פרי. במכתב פנימי ששלחה לאחרונה מיריי דנון, הפסיכולוגית הארצית של כללית, לאנשי בריאות הנפש בקופה, היא הודיעה כי החל מה-1 ביוני לא ייקלטו מתמחים בפסיכולוגיה קלינית במרפאות בריאות הנפש, כולל מרפאות בבתי חולים.

'יצוין שיש התנגדות של הקהילייה הפסיכולוגית והפסיכיאטרית בארץ למהלך זה של המשרד', הוסיפה מיריי במכתב וסיכמה כי ההחלטה התקבלה בצער ודאגה 'בשל המקום המרכזי והחשוב שמהווים המתמחים בפסיכולוגיה קלינית במערך בריאות הנפש של הכללית'.

בשנים האחרונות נפתחו מגמות חדשות ללימודי תואר שני בפסיכולוגיה קלינית, ללא תיאום עם משרד הבריאות. כיום נדרשים בוגרי התואר להמתין שנתיים-שלוש לפני שיימצא להם מקום להתמחות. לפי נתוני משרד הבריאות, רשימת ההמתנה מונה כ-300 בוגרים.

פקק נוסף נוצר בכניסה לשנת ההתמחות האחרונה באשפוז, הכוללת היום כ-120 ממתינים. ההתמחויות, רובן בתחום הפסיכולוגיה הקלינית, נעשות במסגרות ממשלתיות כמו תחנות בריאות הנפש (280 תקנים), בקופת חולים כללית (130 תקנים) ובמסגרות ציבוריות מוכרות של התמחות המופעלות על ידי עמותות.

ביום רביעי צפויים מתמחים ומתמחים לעתיד בפסיכולוגיה להפגין מול ותחנת בריאות הנפש ומשרד הבריאות ביפו. את ההפגנה יזמו תנועת המאבק למען פסיכולוגיה ציבורית, ועד המתמחים בפסיכולוגיה קלינית וארגון '"בנפשנו'."

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.