כולנו נכנסנו ללחץ, חלק הלכו לאיבוד והם לא מקבלים טיפול

בין 8 חודשים לשנה – זה אורך התור לטיפול נפשי במרפאות לבריאות הנפש באזור הגליל. ובכל זאת, משרד הבריאות סוגר את המרפאה לבריאות הנפש בכרמיאל המשרתת 1,000 מטופלים מכל האזור. המטופלים האלה יצטרכו להרחיק עד עכו, נהריה, חיפה, כדי לקבל טיפול, בהנחה שיהיה מקום לקלוט אותם, ויצטרכו לחכות עוד יותר זמן לתור פנוי. סביר לחכות שנה ויותר לטיפול נפשי? הנה כתבתה של צליל אברהם:

"שנתיים וחצי אחרי שיצאה לדרך הרפורמה בבריאות הנפש, שהעבירה את האחריות לבריאות הנפש ממשרד הבריאות לקופות החולים, התורים לטיפול נפשי במרפאות בקופות החולים עדיין ארוכים מאוד, ונמשכים באזור הצפון בין שמונה חודשים לשנה. על הרקע הזה נסגרת החודש המרפאה לבריאות הנפש בכרמיאל – צעד שמעמיס על המערכת צורך לקלוט עוד 1,000 מטופלים.

המרפאה הוקמה לפני 25 שנה כשלוחה של בית החולים הפסיכאטרי 'מזור' (מזרה) בעכו, מתוך תפיסה כי טיפול נפשי צריך להינתן גם בקהילה, אחרי אשפוז או במקומו. במרפאה מטופלים מבוגרים בפסיכותרפיה פרטנית וקבוצתית וכן בפסיכיאטריה. בעקבות מחסור בפסיכיאטרים ובמטפלים בבית החולים, הוחלט שהצוות יחזור לעבוד בבית החולים והמרפאה בכרמיאל תיסגר.

לדברי משרד הבריאות, למטופלים ניתנה אפשרות להמשיך את הטיפול בבית החולים בעכו, או לעבור לקבל טיפול מקופות החולים. במשרד לא העבירו נתונים לגבי כמה מטופלים נקלטו בקופות החולים ומה קרה עם האחרים, ומטפלים מהאזור חוששים שרבים מהם לא יקבלו טיפול כלל. קופת חולים כללית פתחה מרפאה חדשה באזור התעשיה משגב, אבל היא נמצאת מחוץ לעיר, ומטופלים שפנו אליה דיווחו שהתבקשו להמתין חודש-חודשיים בתור. לקופות החולים האחרות אין מרפאה לבריאות הנפש בכרמיאל.

'זה סיפור לנסוע לעכו. זה קשה לי. זה רחוק, אני נוסע באוטובוס או רכבת', אומר משה אלמוזלינו, בן 82, המטופל מזה שש שנים בפסיכותרפיה קבוצתית. 'ביוני 2017 קיבלנו הודעה חד צדדית שהמרפאה נסגרת. אנחנו שבעה מטופלים בטיפול קבוצתי וכולנו נכנסנו ללחץ. חלק הלכו לאיבוד והם לא מקבלים טיפול. כל מה שקיבלנו שש שנים הולך לאבדון. התייחסו אלינו כאל זבל. פשוט סוגרים ולכו תחפשו. אנחנו לא יודעים מה יקרה לנו. אולי נחזור לאשפוז'. אלמוזלינו מספר שהקבוצה פנתה למשרד הבריאות במחאה על הסגירה, אולם המשרד הפנה אותם לטיפול קופות החולים – שם נאמר להם כי המרפאה נסגרה ללא תיאום עמם.

לסגירת מרפאה יש משמעויות טיפוליות כיוון שהיא קוטעת את הרצף הטיפולי, ובמקרה שהמטפל מוחלף המטופל צריך להתחיל חלק מהתהליך מחדש. 'חלק מהמטופלים לא יקבלו מענה של טיפול פסיכולוגי", אומר עודד מאיו, פסיכולוג קליני מארגון 'בנפשנו'. 'לרוב הקופות באזור כרמיאל אין מענה חינמי. הן יפנו אולי מטופלים פרטיים. הרפורמה הועברה בין השאר כדי לשפר את הטיפול בפריפריה אבל ברוב המקומות אין שיפור'.

תגובת משרד הבריאות: 'כפי הידוע, ישנה בישראל מצוקה של חוסר ברופאים פסיכיאטרים, אשר מהווים נדבך מרכזי במערך שירותי בריאות הנפש. עובדה זו גורמת לתנועת רופאים בין מסגרות שונות, כשבשנה האחרונה, עזבו מספר רופאים את המרכז לבריאות הנפש "מזור" שבעכו, שמחזיק מלבד מחלקות אשפוז גם מרפאות בקהילה בעכו, נהריה, מעלות וכרמיאל.

בשל כך, נאלצה המרפאה בכרמיאל להתחיל בתהליך מדורג של צמצום הפעילות תוך מתן תקופת היערכות לקופות השונות להתארגנות למתן שירות חליפי למטופלים, ותוך שמירה על הרצף הטיפולי. בתוך כך התנהל הליך מסודר מול נציגי קופות החולים במחוז הצפון, למול הנהלת ביה"ח, ובליווי צוות האגף לבריאות הנפש – שנועד לשמר רצף טיפולי של המטופלים במרפאה, והעברה מסודרת שלכל אחד מהם למענה המתאים במסגרת הקופה שלו.

חלק מהמטופלים הופנו למרפאה של מזור בעכו, ורובם – למרפאות הקופות שבאזור כרמיאל – אלו שביישוב עצמו ובנוסף, למרפאה גדולה של הכללית באזור התעשייה תרדיון הסמוך לכרמיאל.

מעקב אחר תהליך העברת המטופלים העלה כי הוא מתנהל בשיתוף פעולה צמוד ובאופן מסודר, וכי למטופלים מוצעים המענים השונים לבחירתם'."

 

לצפייה במכתב שנשלח: מכתבים לבריאות 01 לפברואר 2018

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.